Därför behöver inte glasslipning vara särskilt jobbigt

august 16, 2021

Det var värst vad du har börjat se dåligt, tänker du, och putsar glasögonen lite extra. Du som ganska nyligen just skaffat glasögon för att kunna se ordentligt. Men det är inte din syn som har blivit sämre. Du har rätt i att problemet ligger hos glasögonen, men du kommer inte kunna putsa bort det. Glaset i dina glasögon behöver slipas med jämna mellanrum. Annars förlorar de sin styrka och kommer att hämma dig mer än att hjälpa dig. 

Precis som dina glasögon finns det också mycket annat glas som behöver slipas. Inte minst i ditt eget hushåll. Fönsterrutor, dörren till duschen eller bastun och glaset i uterummet. För att behålla kvalitén på glaset behöver du slipa det. Låt gå att du såklart även ska putsa fönsterna och hålla dem rena. De dåliga nyheterna är att det inte kommer vara tillräckligt i det långa loppet. De goda nyheterna är dock att glasslipning inte behöver vara jobbigare än nödvändigt. 

 

Glasslipning sker med slipmaskin

Den allra vanligaste glasslipningen sker dock innan glaset sätts upp överhuvudtaget. Det är genom processen av att glasslipa som glaset får sin form, förändras och anpassas för att passa in just där det är tänkt att det ska passa in. Ofta handlar det om att anpassa storleken. Det går som bekant inte att bryta av en bit glas på lämpligt ställe för att det ska få det mått man önskar. Att slipa ned det är helt enkelt det enda alternativet som finns att tillgå. 

Själva slipandet utförs med en slipmaskin. Det är en roterande slipskiva som gör jobbet. Med andra ord utförs slipningen inte för hand med ett sandpapper eller någonting i den stilen. Det hade tagit oerhört lång tid. Det låter snarare som ett evighetstraff man skulle tilldela någon som sitter i fängelse. Någonting att göra som aldrig riktigt blir färdigt, men fördriver tiden.