Hitta bästa värmepumpen i Stockholm

december 16, 2020

En värmepump är en större investering och det är därför viktigt att man är noga med vilken pump man väljer så att det blir rätt från början. Det finns många olika värmepumpar att välja mellan och alla har de sina för- och nackdelar. Vilken värmepump som passar huset och hushållet bäst beror på en rad olika faktorer. Dels beror det på hur stor konsumtion man har av värme och varmvatten, men också var någonstans man bor, husets planlösning och omgivningen, och storlek på tomt.

En jordvärmepump är en lika säker värmekälla som en bergvärmepump och kan leverera bra värme trots riktigt låga temperaturer. Dessutom är den enklare och billigare att installera än en bergvärmepump. Men för att den ska fungera bra kräver den en stor tomtyta, till skillnad från en bergvärmepump som hämtar sin värme djupt nere i marken.

 

Låt flera olika företag bedöma vilken värmepump som passar bäst

En annan bra värmepump som är billigare och enklare att installera än både bergvärme och jordvärme är luft/vattenvärmepumpen. Den använder sig också av ett vattenburet värmesystem för att sprida värmen och kan även värma upp husets vatten. Den kräver heller ingen större tomtyta utan brukar monteras strax utanför huset. 

I vissa fall kan den upplevas som störande då den låter. Den klarar heller inte av att värma huset ordentligt vid riktigt kalla temperaturer, som minus tjugo grader eller under. Detta gäller också för luft/luftvärmepumpen som annars är den pump som är billigast och enklast att installera.

Är man en bostadsrättsförening eller ett enskilt hushåll och funderar på att installera en värmepump i Stockholm finns det många olika företag att vända sig till. Detta innebär att man har möjlighet att låta mer än ett företag göra en bedömning av vilken värmepump som passar bäst och lämna offert, innan man bestämmer sig.