Använd LED växtbelysning till dina plantor

oktober 26, 2021

advertorial

Gillar du också att odla växter? Vill du ha fina välmående plantor under en lång odlingssäsong? Många har upptäckt glädjen i att så ett frö och se det gro. När vi odlar på våra nordliga breddgrader är säsongen tyvärr inte särskilt lång.

En del växter är långsamväxande och behöver mer tid än den svenska sommaren kan ge. Men det finns smarta sätt som gör att vi kan odla en längre tid under året. Ett av de sätten är att odla under den mörka perioden och att ge växterna extrabelysning i form av lysrör eller lampor.

När kan växtbelysning hjälpa dig?

Växtbelysning funkar när vi odlar inomhus, på fönsterkarmen, uteplatsen eller balkongen. Belysningen drivs av helt vanlig el. Så det är viktigt att ha ett uttag i närheten. Antingen kan du välja att driva upp plantor från frö till planta med hjälp av belysningen. Det fungerar med sådant som vissa örter, sallad och mindre växter som du kan driva upp i kruka inomhus.

Det finns också möjlighet att förlänga förkultiveringen med växtbelysning. Driv upp små plantor inomhus som du sedan avhärdar och sätter ut i trädgården eller i kökslandet. Det växtbelysningen gör är att den ger det ljus som solen annars hade kunnat ge. Även om det är ljust ute på dagen under vintern så räcker inte de solstrålarna till för att ge växterna tillräckligt med energi.

Hur hitta rätt belysning?

Det finns många återförsäljare av växtbelysning, som ledmegastore.se till exempel. De har både mindre lampor och långa lysrör. Fundera på hur många plantor du vill ge extra ljus med hjälp av växtbelysning. Kanske behöver du flera lampor. Men du kan förstås börja smått och skala upp efterhand också. Huvudregeln är att växtbelysning behöver ha en kraft på minst 2000 lumen för att fungera. Behöver du löpa LED växtbelysning? Då kan du hitta det här.