Glödlampor i olika färger och former

Glödlampor i olika färger och former

april 16, 2020

Lampor är vackra detaljer i ett hem som ger ljus. De kommer i massor av olika färger, former och priser samt med olika användningsområden såsom bordslampor, taklampor, golvlampor, vägglampor och utomhuslampor. Även fast såklart utformningen och skärmarna eller kåporna påverkar hur de upplevs så har även själva glödlamporna stor påverkan på ljuset som lampan ger ifrån sig. Därför är det viktigt att välja rätt glödlampa till rätt rum i huset, oavsett om de sitter på väggen, står på golvet eller häger i taket.

Det första man bör titta på när man ska köpa en glödlampa är sockeln och dimensionen på själva lampan så att man vet att de rent fysiskt passar. Har man en dimmerfunktion där glödlampan ska användas bör man kolla så att den är anpassad till det, vilket finns markerat eller beskrivet på förpackningen, vanliga halogenlampor går dock alltid att dimmas.

Man ska även titta på färgåtergivningen, som anges i RA från 0-100. Dagsljuset förmåga att återge färg är 100 RA. Har man en lampa som ligger på under 80 kan ljuset bli väldigt vitt och obehagligt inomhus. Man vill inte heller ha ett för gult ljus eftersom det ger en onaturlig färggivning. Ljusets färgtemperatur mäts i Kelvin (K). Ett stearinljus ger ifrån sig cirka 1000 K och en glödlampa brukar ligga på ungefär 3000 K. För ett behagligt ljus kan man ligga runt 2500-2700 K, när det börjar närma sig 4000 K blir ljuset kallt vilket kan vara ett bra ljus att arbeta i. 

Förutom de tidigare nämnda alternativen så finns också valet mellan LED- och Halogenlampor. LED-lampor har längre livslängd och ger ett behagligt ljus men de är lite dyrare och ger inte lika bra färgåtergivning som Halogenlampor.

Så tänk igenom vad som känns viktigast för dig och köp en glödlampa som passar bäst i just ditt hem. Hos Lampemesteren hittar man ett stort utbud av olika glödlampor för alla tillfällen.