Larmcentral vid larm

april 20, 2021

Tänk om man skulle råka ut för att ett larm går igång och ingen talat om vad som ska ske då. Det finns flera sätt att öva sig på hur man ska bete sig. På båtar och flyg är det vanligt att personal går igenom vad som händer vid en möjlig olycka. 

På skolor och i större byggnader hör det till vanligheterna att man övar på hur man tömmer en byggnad när larmet går. Det är då vanligt att brandlarmet testas. När det gäller båtar och flyg handlar det kanske om andra larm än brand. 

De människor som arbetar på en Larmcentral har både dagar och nätter fulla av telefonsamtal. Det gäller att vara på benen och veta vad man ska göra. Vart man skickar sin personal och hur man hjälper dem som ringt in och larmat. Ibland är det såväl ambulanser och brandbilar som poliser som behöver rycka ut när larmet går. Det finns förstås dagar och nätter som är lugna på en larmcentral, och tur är väl det. Annars skulle nog pulsen ligga högt på alla som arbetar där.

 

Installera ett larm

Alla företag som har för avsikt att börja handla med larm och ha dem till försäljning behöver ha tillstånd för att kunna göra detta. Det tillståndet söker man hos polisen. Skulle man sedan vilja installera, eller kanske till och med reparera, befintliga larm behövs samma slags tillstånd. Det är därför en självklarhet att man ansöker om tillstånd för alla tre bitarna på samma gång. 

Den som ansöker om tillstånd behöver vara lämplig som person. Det kan till exempel anses vara olämpligt om man förekommer i straffregistret eller har blivit fälld för inbrott. Det är viktigt att komma ihåg att söka i god tid. Har man ett bevakningsföretag som redan fått tillstånd av länsstyrelsen att installera larm behöver man inte söka tillstånd hos polisen.